Katana este o sabie tradițională japoneză curbată, cu un singur tăiș utilizată în mod tradițional de samurai. Pronunțat [Kah-tah-nah] în kun'yomi (citirea japoneză) kanji.

În luptă, katana a fost de obicei asociată cu Wakizashi sau Tanto, o sabie similar făcută dar mai scurtă. Ambele au fost purtate de membrii clasei de războinici japonezi. Cele două arme împreună au fost numite daishō, și reprezentau puterea socială și onoarea personală a samuraiului.

Cu toate că daishō era perechea formată din katana și wakizashi, ele erau rareori construite împreună. Dacă samuraiul își permitea un daishō, el era constituit din oricare două săbii le avea. Un daishō contruit ca set de același fierar era foarte rar întâlnit, și deci foarte scump.

Katana cu lama lungă a fost folosită în lupta deschisă, în timp ce Wakizashi sau Tanto cu lama scurtă aerau considerate un braț lateral, mai potrivite pentru înjunghiere și lupta de aproape. Samuraiul putea folosi sabia scurtă pentru decapitarea adversarilor învinși atunci când le luau capetele pe câmpul de luptă, și seppuku, o formă de sinucidere rituală.

În japoneză, teaca pentru katana este menționată ca un Saya, iar piesa de unde se ține cu mâinile, de multe ori complicat concepută ca o lucrare individuală de artă, este numit Tsuba.

O sabie katana autentică se face din oțelul japonez numit "Tamahagane". Forjarea unei lame de katane putea dura ore sau zile întregi, procedeul fiind considerat o artă sacră.

Parti Katana

Ca și în cazul multor alte procese complexe, mai mulți realizatori/artiști au fost implicați, și nu doar un singur artizan. Exista un fierar pentru a realiza duritatea sabiei, de multe ori un al doilea fierar (ucenic) pentru a îndoi metalul, un specialist de polizat, și chiar și un specialist pentru realizarea marginii lamei. De multe ori, existau specialiști pentru realizarea mânerului, a tecii și a porțiuni de separare a tecii de mâner, tsuba.

Lungimea lamei a variat considerabil pe parcursul istoriei. La sfârșitul secolului al XIV-lea și începutul secolului al XV-lea, lama katanei obișnuia să aibă lungimea între 70 și 73 cm lungime. La începutul secolului al XVI-lea, lungimea medie era mult mai apropape de 60 cm, dar la sfârșitul secolului respectiv tinde iar spre 73 cm.

Săbii japoneze autentice sunt foarte rare in zilele noastre, cu toate că există exemplare originale, însă în schimbul unei sume formidabile de bani. Katane moderne sunt făcute de câțiva fierari licențiați care încă practică această îndeletnicire transmisă din generație în generație.

Shinken înseamnă în japoneză "sabie reală" şi sunt aceleaşi săbii pe care le folosim în dojo-ul nostru pentru "tameshigiri" (testul de tăiere) pe ţinte tatami din bambus. Shinken sunt Katana total funcționale făcute pentru o utilizare reală.

Poziții de gardă katana

Seigan-no Kamae
Gedan-no Kamae
Jyodan-no Kamae
Dai Jyodan-no Kamae
Hatson-no Kamae migi/hidari
Kuruma-no Kamae migi/hidari
Tori-no Kamae
To Dome-no Kamae
Sui shin-no Kamae
Waki-no Kamae
Yaku-no Kamae
Seoi-no Kamae

Katana