Ce este hakama și cine o poartă?

Hakama

Ce este hakama si cine o poarta?


Hakama este o piesa de imbracaminte traditionala specifica samurailor.
Gi-ul standard purtat in dojo a fost initial lenjerie de corp.

Purtatul face parte din traditia multor scoli traditionale.
Scopul hakamei initial a fost sa protejeze picioarele unui calaret de tufisuri, ierburi inalte, zgarieturi etc, exact ca cizmele din piele ale unui cowboy. Cum pielea era greu de gasit in Japonia, s-a folosit panza (canepa, stofa) grea in schimb.

Dupa ce samuraii au inceput sa lupte mai mult pe jos decat pe cal, au continuat sa poarte hakama deoarece ii facea mai usor de indentificat.
Au existat mai multe tipuri de hakame. Cele purtate azi de cei ce practica arte martiale – (cu „picioare”) se numeste Joba Hakama. Alt tip de hakama era ceva asemanator unei fuste (fara „picioare”) si a treia a fost o varianta mai lunga a celei de a doua.

Cea de-a 3-a era purtata la vizitarea imparatului sau Shogun. Avea intre 3,5 si 4,5 metri si era pliata de mai multe ori si era plasata intre picioare si posteriorul vizitatorului. Acest lucru a necesitat shikko (mers pe jos in genunchi) pentru public si pe de alta parte era foarte greu sa ascunda o arma (oamenii de serviciu ii imbracau) sau sa se ridice repede sa atace.

Cele 7 pliuri ale hakamei (5 in fata, 2 in spate) se spune ca ar avea urmatoarele sensuri simbolice:

1. Yuki = Curaj, Valoare, Vitejie.
2. Jin = Umanitate, Caritate, bunavointa.
3. Gi = dreptate, integritate, cinstit.
4. Rei = formalitate, politete, amabilitate (si cu sensul de respect/ stima)
5. Makoto = sinceritate, onestitate, realitate.
6. Chugi = loialitate, fidelitate, devotare.
7. Meiyo = onoare, glorie, dignitate , prestigiu.

In multe scoli, doar centurile negre poarta hakama, in altele toata lumea poarta. In unele scoli femeile pot sa inceapa sa poarte mai repede decat barbatii (modestia, în general, a femeilor este explicaţia – amintiţi-vă, un GI a fost iniţial lenjerie de corp).